Background
26.4.2021vinkit

Au­rin­ko­säh­kön hankinta osa 1

Oletko ajatellut hank­ki­va­si au­rin­ko­säh­kö­voi­ma­lan? Ennen ura­koit­si­jan etsimistä ja vaih­toeh­to­jen sel­vit­tä­mis­tä kannattaa kuitenkin lukea seuraavat vinkit

Aurinkosähkön hankintapäätös on monella yrityksellä ja yksityishenkilöllä edessä seuraavan 10 vuoden sisällä. Alalle nousee koko ajan uusia urakoitsijoita ja uusista läpimurroista uutisoidaan viikoittain. Aurinkosähkö herättää paljon mielipiteitä niin puolesta kuin myös vastaan. Joidenkin mielestä se on kallista ja toiset ajattelevat sitä halvimpana energiamuotona. Pitäisikö kaikki aurinkopaneelit sijoittaa Saharaan vai onko niistä oikeasti hyötyä Suomessa? Aurinkosähkön kannattavuus riippuu hankintahinnasta, vertailuna olevasta sähkön hinnasta, sijoituspaikasta, paneelin kulmasta, komponenteista jne. Jokaiseen kohteeseen on hyvä laskea juuri sen kohteen kustannuslaskelma, jonka mukaan voidaan päättää kannattaako investointi toteuttaa.


Jos investointi päätetään toteuttaa, on hyvä pitää mielessä seuraavat asiat kun urakoitsijat alkavat kilpailemaan asiakkaasta

1. Voimalan suuntaus muualle kuin poh­joi­seen

Aurinkovoimala tuottaa energiaa auringon säteilyn avulla. Tämän takia on tärkeää, että aurinkovoimalan paneelit suunnataan etelään. Vaihtoehtona on suunnata paneeleita aamu- tai ilta-aurinkoa kohden, jolloin voimalan tuotanto ajoittuu tasaisemmin aamun ja illan tunneille, vaikka huipputehossa hävitäänkin etelälle.


Yleensä harja on määrätyn suuntaisesti ja se määrittelee voimalan suuntauksen. Tärkeintä on siis, että voimalaa ei asenneta pohjoiseen päin!

2. Tarpeeksi suuri asen­nus­pai­kan pinta-ala au­rin­ko­pa­nee­leil­le

Aurinkopaneelien yksikkökustannuksen osuus koko voimalan kustannuksesta pienenee märän lisääntyessä. Tästä johtuen aurinkopaneeleita kannattaa laittaa reilusti. Varsinkin kun Suomessa auringon säteilyn intensiteetti ei ole maailman parhainta. Aurinkovoimalan DC/AC suhde eli paneelitehon suhde invertteritehoon olisi hyvä olla jopa 1,25x. Eli Aurinkopaneeleita niin paljon, että teho ylittää invertterin maksimitehon. Tietysti huomioiden oman kiinteistön pohjakulutus, ettei tapahdu kannattamatonta verkkoon myyntiä.


Uudiskohteissa aurinkovoimalan tarvitsema tila ja läpiviennit on helpoin huomioida jo suun­nit­te­lu­vai­hees­sa!

3. AU­RIN­KO­VOI­MA­LA TARVITSEE AURINKOA

Hieman yleistäen: Mik­roin­vert­te­ri­kaup­pi­aat ja optimoijakauppiaat myyvät aurinkovoimaloita myös varjopaikkoihin, koska jos yksi paneeli on varjossa, se ei vaikuta seuraavan paneelin tuotantoon. Älkää langetko näihin myyntipuheisiin. Minkä takia asentaa aurinkopaneelia varjoon, vaikka siinä olisi mitä avaruustekniikkaa. Se varjossa oleva aurinkopaneeli on silloin vain tyhjän takia katolla.


Asenna aurinkopaneeli aurinkoiseen paikkaan missä ei ole varjostusta. Silloin tuotanto on parasta mahdollista ja paneelin hyöty otetaan sen pitkän elinkaaren aikana mahdollisimman hyvin käyttöön. Vaadi toimittajaa sijoittamaan paneelit aurinkoisimpaan paikkaan!


Toinen puhuttava asia on aurinkopaneelin kallistuskulma. Harjakatolle asennetaan harjan suuntaisesti ja tasakatolle lasketaan optimaalisin kulma 15-45 asteen väliin huomioiden asennuspaikan ja asennustekniikan vaatimukset.

4. Kesän poh­ja­kuor­man on oltava tarpeeksi suuri

Kesän pohjakuormalla tarkoitetaan kiinteistösi kulutusta ilman kulutuspiikkejä. Aurinkovoimala kannattaa yleensä mitoittaa aina kiinteistön pohjakuorman mukaan. Näin verkkoon syötettävän epäedullisen tuotannon määrä voidaan minimoida.


Pakkasvarastot ja jäähdytystä vaativat kohteet ovatkin yleensä paras kohde myös Suomessa au­rin­ko­säh­kö­asen­nuk­sel­le. Kesän huipputehon tarve ajoittuu näissä kohteissa aurinkoisimmille kesäpäiville Aurinkovoimalan huipputehon kanssa.

5. Au­rin­ko­säh­kö­voi­ma­lan on oltava kan­nat­ta­va myös huol­to­kus­tan­nus­ten kanssa

Aurinkosähkövoimala on nimensä mukaisesti sähkövoimala. Sähkövoimala tarvitsee ajoittain huoltoa.


Omakotitaloluokan voimala olisi hyvä tarkastaa visuaalisesti pari kertaa vuodessa. Lumien lähdön jälkeen ja kesän tai syksyn aikana. Lisäksi invertterin, pikaliittimien ja kaapeleiden kunto olisi hyvä kartoittaa. Jos oman voimalasi kunto epäilyttää niin tulen lämpökameran kanssa tutkimaan voimalan tilan ja katsotaan, että kaikki on kunnossa ja voimala on turvallinen.


Isompien kohteiden tuotannon valvonta, tarkastus ja huolto on otettava huomioon jo in­ves­toin­ti­las­kel­mia tehdessä. Voimalan tulisi kestää vähintään 30 vuotta, mutta mikä estää ettei se tuottaisi seuraavaa 50 vuotta sähköä. Vaikka paneeleilla on "vain" 25 vuoden tuottotakuu, ei ne rikki mene senkään jälkeen yhtäkkiä.


Jos haluat tarjouksen aurinkovoimalan huollosta, tuotannon seuraamisesta ja siihen reagoimisesta tai voimalan vuositarkastuksesta, ota yhteyttä!

1619427946682_75341123_674683593057368_5562799787322900480_n.jpg-me

Ilari Rokkanen

Aurinkosähkön ympärillä on todella kova hype. Jos uusiutuvilla energiamuodoilla aiotaan tuottaa tulevaisuudessa fiksusti energiaa, on ajateltava järjellä eikä vain tunteella.

Aurinkosähkön tuottaminen tulee olla fiksua jotta komponentteihin käytetty energia ja elinkaaren aikana saavutettu hyöty tukevat puhtaan energian tuotantoa eivätkä vain imagoa

Yh­teys­tie­dot

SOLAROK Oy

Y-tunnus 3188878-6

ilari.rokkanen@solarok.fi

0407712788

© SOLAROK Oy.2022. Kaikki oikeudet pidätetään.